Image default

Welke camera kan ik het beste kopen?

“Welke camera kan ik het beste kopen?”, “Wat is het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera?” en “Wat voor camera past het beste bij mij?” Dit soort vragen krijg ik vaker. Als dit vragen zijn die je jezelf ook stelt dan komt dat goed uit! Ik ben gaan zoeken wat de mogelijkheden en wat de voor- en nadelen van elk soort camera zijn.

Wil je een camera met veel mogelijkheden kies dan een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Deze bieden je de meeste opties met instellingen en verwisselbare lenzen. Compactcamera’s zijn goed te gebruiken voor een cursus als ze de mogelijkheid hebben om ze handmatig in te stellen. Meestal zijn de instellingen op deze kleinere camera’s lastiger aan te passen dan met een spiegelreflex of systeemcamera. Met een simpele compactcamera of telefoon is het natuurlijk ook mogelijk om goede foto’s te maken, maar de mogelijkheden om je eigen instellingen te doen zijn hierin nogal beperkt.

Welke camera past bij mij?

Wil je een foto nemen dan heb je toch echt een camera nodig. De camera is dus echt je basis apparatuur. Wat de beste camera voor je is hangt erg af van wat je er mee wil gaan doen en hoe je hem gaat gebruiken. Wil je een snel een foto van een leuk moment nemen dan is je telefoon de meest voor de hand liggende optie. Wil je een portret schieten voor een tijdschrift dan is de telefoon misschien niet de beste optie en zou je beter voor de spiegelreflexcamera kunnen gaan.

De verschillende soorten camera’s: de spiegelreflexcamera, de systeem- of mirrorless camera, de compact camera en natuurlijk je telefoon hebben allemaal eigenschappen die ze beter of minder goed maken voor bepaalde situaties. Hieronder lees je de beschrijven van elk soort. We beginnen met de meest gebruikte camera van het moment, de telefoon.

Je telefoon als camera gebruiken

Het makkelijkst als je snel een foto wil nemen is toch met je telefoon. De camera’s hierin zijn een stuk beter geworden de laatste jaren. Als je een leuk moment ziet wat je delen gebruik je je telefoon. Het is lekker klein en compact, past in je broekzak en je hebt hem altijd bij je. Perfect dus voor die snelle foto. Een ander voordeel van de telefoon is dat het erg geschikt is om je foto’s direct te delen op sociale media. Het is tegenwoordig ook mogelijk ze direct te bewerken met programma’s als lightroom.

camera telefoon

Helaas heeft de telefoon toch wel wat nadelen. Het is meestal lastig om de instellingen aan te passen, is hij niet heel snel in meerdere foto’s achter elkaar nemen en is hij niet zo goed in situaties met weinig licht. Je hebt ook geen mogelijkheid om in te zoomen met je telefoon (digitale zoom reken we niet mee). Wil je meer dan een snelle foto kijk dan naar een van de ander opties die er zijn.

Compact camera

De camera die aan het verdwijnen is is de compact camera. Deze camera’s hebben een vaste lens en zijn over het algemeen het kleinst en lichtst. Ze zijn aan het verdwijnen omdat heel veel mensen steeds vaker hun telefoon gebruiken om foto’s mee te maken.

compactcamera van sony

Voordelen:

Het voordeel dat dit soort camera’s hebben ten opzichte van je telefoon is dat je een betere sensor en lens hebt waardoor je foto’s er beter uitzien. De meeste hebben ook een lens waarmee je goed kan zoomen en details mooi in beeld kan brengen. Bij de iets uitgebreidere versies heb je ook de mogelijkheid om de instellingen zelf aan te passen. Dan heb je invloed op de sluitertijd en de diafragma. voor de gebinnende fotograaf is dit zeker een goede optie.

Nadelen:

Voor een weekendje weg of als je net begint met fotografie is het een goede optie, zeker als je niet veel mee wil nemen. Wat een compactcamera lastig in gebruik maakt is dat je geen zoeker hebt om door te kijken. Hierdoor kan je niet precies zien hoe je foto eruit komt. Het scherm op de achterkant van een camera is meestal niet goed om in direct zonlicht te bekijken, daarom is het lastiger om je foto goed te beoordelen.

Systeem- of mirrorless camera

Een van de nieuwere soorten is de systeemcamera of mirrorless camera. De systeemcamera lijkt een beetje op een compactcamera maar heeft toch een paar belangrijke verschillen. Je hebt bijvoorbeeld vervangbare lenzen en alle instelmogelijkheden die je wilt.

De meeste systeemcamera’s hebben een elektronische zoeker waar je door kijkt. Door deze zoeker kan je zien wat het uiteindelijke resultaat gaat worden van je foto. Je kan dus alle effecten en of een foto te donker of te licht is al zien. Zeker de laatste jaren is de kwaliteit van deze elektronische zoekers een stuk verbeterd en dat zal het de komende jaren ook nog wel blijven doen. Doordat je direct door de zoeker kijkt heb je minder last van de zon. Hierdoor kan je goed inschatten of de foto juist belicht is. Dus niet pas thuis als het al te laat is.

sony systeemcamera of mirrorless fotocamera

Voordelen:

De voordelen van deze camera’s zijn dat ze nog klein en licht zijn. Technisch zijn ze ook ver ontwikkeld en hebben (samen met de spiegelreflexcamera’s) de beste sensoren die er zijn. De kwaliteit van de foto’s die je kan nemen is dan ook erg goed en qua snelheid en mogelijkheden behoren ze ook tot de top.

Nadelen:

De nadelen zijn dat de elektronische zoeker niet zo scherp is als kijken met het blote oog. Ze zijn een stuk groter, zwaarder en duurder dan compactcamera’s. Doordat ze iets kleiner zijn dan spiegelreflexcamera’s heb je minder ruimte voor knoppen en schakelaars waardoor de bediening iets lastiger kan zijn.

Systeemcamera’s zijn geweldig als je de volgende stap wil maken of je verder wil ontwikkelen als fotograaf maar een spiegelreflexcamera te groot vindt.

Spiegelreflexcamera

En dan als laatste de meest populaire camera voor gevorderde fotografen op het moment: de spiegelreflexcamera. Je hebt heel veel keuze en er zijn ontzettend veel merken en modellen waar je uit kan kiezen. Met dit soort camera’s kan je lenzen wisselen en hiermee bepalen wat voor soort foto’s je wil maken. Wat voor “sfeer” je er aan mee wil geven kan je ook bepalen met deze lenzen.

Spiegelreflexcamera’s heb je van redelijk basis modellen tot zeer professionele. Het grootste verschil hiertussen (naast de prijs) zijn de mogelijkheden en het bedieningsgemak. Bij meer professionele camera’s is deze beter dan bij de beginners camera. De meer professionele camera’s heb je verschillende fysieke knoppen om bijvoorbeeld sluitertijd en diafragma in te stellen. Beginners of basis camera’s hebben soms knoppen met meerdere functies. Je moet soms met dezelfde knop en een extra schakelaar of in het menu bedienen zaken instellen. Zeker in het begin is dit niet een heel groot probleem, maar als je steeds vaker foto’s gaat maken merk je wel dat het toch wel veel voordelen geeft.

een canon spiegelreflexcamera dslr

Voordelen:

De voordelen van dit soort camera’s zijn dat ze snel zijn, goede kwaliteit foto’s geven en dat ze een grote keus in lenzen hebben. Ze hebben ook een goede sensor en kunnen snel achter elkaar foto’s nemen. Ook hebben ze een zoeker waardoor je heen kan kijken en zo minder last hebt van zon bijvoorbeeld.

Nadelen:

Het nadeel van dit soort camera’s is dat ze een stuk groter zijn dan de andere camera’s. Lenzen en alle extra accessoires die je erbij kan kopen kunnen het ook een dure hobby maken.

Samengevat

“Dus wat is de beste camera voor mij?” Het hangt er vanaf wat je er mee wil gaan doen en wat je budget is. Kies vooral een camera die je gaat gebruiken. Je kan de mooiste en snelste camera kopen, maar als je hem niet gebruikt dan heb je er niets aan. Probeer verschillende soorten camera’s en merken uit voordat je er een besluit te kopen. Ga naar een winkel en probeer er een paar uit. Een camera die goed in de hand ligt is ook een camera die je vaker gaat gebruiken.

Hopelijk heb je wat aan de uitleg en mocht je vragen of tips hebben, laat het dan weten in het commentaar.

Laat een reactie achter