Image default

Wat kan ik met lightroom?

Je hebt blij met de camera die je hebt, je hebt een serie foto’s genomen en gaat ze nu bekijken. De kleuren en hoe alles er uit ziet is toch net niet wat je ervan verwacht. Hoe krijgen de andere mensen toch die kleuren zo anders en hebben ze minder last van te donkere of lichte plekken? Vaak heeft dit te maken met het nabewerken van je foto’s. Na het lezen van dit stuk kan je vol vertrouwen met lightroom aan de slag!

Lightroom in vogelvlucht

Lightroom wordt door veel professionals gebruikt en is een erg krachtig programma. Als je alles uit je foto’s wil halen is het verstandig hier tijd in te investeren. In lightroom kan je veel dingen doen, maar de belangrijkste zijn het organiseren en bewerken van je foto’s. Er zijn op het moment twee versies, lightroom CC en lightroom classic CC. Hier krijg je een eerste indruk met wat je met lightroom Classic CC kan.

Nadat je de basis foto technieken en compositie onder de knie hebt is het tijd om nog een stap verder te gaan in het maken van het perfecte plaatje. Wat vanaf het begin af aan al gedaan werd met foto’s is nabewerken. Vroeger gebeurde dat in de donkere kamer, tegenwoordig op de computer. Er zijn andere programma’s die net zo goed zijn in het nabewerken. Ik geef je hier de uitleg met de meest gebruikte versie: lightroom Classic CC.

Voordat we aan de slag gaan

Om het meeste uit je foto’s te halen is het handig om in RAW te schieten. RAW is een bestandsformaat waar alle informatie die je camera opslaat bewaard blijft. Je hebt hierdoor meer mogelijkheden bij het nabewerken van je foto’s. Als je in JPG je foto’s neemt heb je een stuk minder mogelijkheden, maar je kan er nog steeds aanpassingen mee doen, helaas heb je iets minder speelruimte.

Voor het bewerken van je foto’s is het niet nodig dat je alles in RAW schiet, maar ik raad het je wel aan om jezelf zo meer speelruimte te geven.

Afbeeldingen in lightroom importeren

Voordat je kan beginnen met het bewerken van je foto’s gaan we ze eerst in lightroom importeren. Om foto’s te importeren ga je naar bestand–>foto’s en video’s importeren

foto's importeren in lightroom

Als je je camera of het geheugenkaartje op je computer hebt aangesloten dan zal lightroom je bestanden snel vinden. Standaard worden alle foto’s aangevinkt en kan je ze importeren. Als je ze niet allemaal wil importeren maar een paar, dan kan je alles uitvinken kiezen en alleen de foto’s selecteren die je wilt importeren. Als je de foto’s geselecteerd hebt die je wil importen klik dan op importeren rechts onder. Met niet al teveel foto’s zal hij redelijk snel klaar zijn, maar als je er honderden hebt kan je ook even een kopje koffie drinken…

Ontwikkelen van je foto

Nu we je foto’s in lightroom hebben kunnen we gaan beginnen met het bewerken. Je kan bij het ontwikkel (develop in de engelse versie) gedeelte komen op verschillende manieren. Het kan via het menu: weergave en dan ontwikkelen.

De tweede manier is via het menu rechtsboven. Hier kan je wisselen tussen de verschillende modules van lightroom. Als je hier op ontwikkelen klikt ga je ook naar (hoe verrassend) het ontwikkel gedeelte.

Verschillende panelen

Aan de rechterkant van het scherm heb je een histogram staan met hoe de belichting is van je foto. Zit de bult teveel naar links, dan is de foto te donker, teveel naar rechts, dan is hij meestal te licht. Een goed belichte foto is meestal mooi verdeeld over de hele histogram. Wil je meer weten over de belichting als je een foto neemt lees dan meer over de belichtingsdriehoek.

 

histogram gebruiken in lightroom classic

Onder de histogram zit de eerste onderdelen waarmee we de foto echt kunnen bewerken. Je kan hier bijsnijden, draaien, vlekken en rode ogen verwijderen (of andere ongewenste stukken in je foto) en je kan filters toevoegen. Wat belangrijk is om te weten is dat de bewerkingen die je doet in lightroom de originele foto’s niet aanpassen. Pas als je de foto exporteert heb je een bestand waarin je het resultaat kan delen met anderen.

nabewerken in lightroom

Bijsnijden

Als je een foto hebt genomen en je bent niet helemaal tevreden met de compositie, dan kan je het aanpassen door de foto bij te snijden. Je kan het ook gebruiken om dat mooie detail naar voren te laten komen door alle afleiding eromheen weg te halen.

Ik vond de eekhoorn hier bijvoorbeeld niet op de juiste plek in de foto staan en dacht dat hij beter uit zou komen op een van de kruispunten van de regel van derden.

Het standaard paneel

Nu we de juiste uitsnede hebben kunnen we verder met het bewerken. Dit is het eerste paneel waar je al heel veel aan je foto kan veranderen. Je kan hier beginnen met het aanpassen van de hele sfeer van je foto. maar ook de belichting verbeteren mocht je toch nog een foutje gemaakt hebben hiermee.

Kleurtemperatuur

Het eerste waar we naar kan kijken is de kleurtemperatuur. Hiermee geef je aan of de foto een warme of kille uitstraling heeft. Hoe lager het getal, hoe blauwer en killer het lijkt.

koudere kleuren vanuit lightroom

Stel je een hoger getal in dan wordt de foto geler en geeft het een warmer beeld. Je kan dus hiermee een bepaalde sfeer meegeven in je foto.

kleurtemperatuur verhoogt in lightroom

Belichting en contrast

Onder de kleuren schuif zit de belichting en contrast schuiven. Met deze schuifjes kan je nog iets aanpassen in hoe licht je foto is. Stel dat je toch net een instelling verkeerd had van je camera en je foto te donker of te licht is kan je deze hier mooi aanpassen.

De contrast schuif zorgt er voor dat je meer verschil krijgt tussen de lichte en donkere delen van je foto’s. je kan hierdoor een groter verschil krijgen tussen je voor en achtergrond.

Exporteren

Als je de foto bewerkt hebt zoals je hem zou willen dan kan je ze gaan exporteren. Er zijn al voorinstellingen in lightroom aanwezig die je kan gebruiken. Je kan de foto’s exporteren door met de rechtermuisknop op de foto te klikken in de filmstrip en exporteren te selecteren of via het menu bestand en dan exporteren te selecteren. In het menu wat je nu ziet kan je aanpassingen doen om het naar je eigen wensen aan te passen.

Tot slot

Het onderwerp van lightroom is veel te groot om in een artikel goed weer te geven. Daarom hebben we ook veel meer artikelen hebben meer op de details ingaan. Kijk ook zeker verder in de andere artikelen om precies te zien wat je met de verschillende onderdelen kan.

Laat een reactie achter