Image default

Vierkante foto: zo zorg je voor een sterke compositie

Je Instagram profiel staat helemaal vol met vierkante foto’s. Als je hier de “normale” compositie regels toepast dan komen je foto’s er soms wat raar uit. Dit komt omdat de meeste regels goed werken bij andere verhoudingen van je beeld. Om er voor te zorgen dat je foto’s er toch goed uit komen geef ik je hier een paar tips om je vierkante foto nog beter uit te laten komen.

Voor een vierkante foto werkt het meestal het beste als je iets andere compositie regels gebruikt dan normaal. Hier zijn de tips voor betere vierkante foto’s.

Zet je onderwerp in het midden

Wat je normaal wordt afgeraden in foto’s is het in het midden zetten van je onderwerp. Laat dit nou net iets zijn wat goed werkt in vierkante foto’s. Als je een sterk onderwerp hebt werkt het heel goed.  Dus maak er gebruik van en zet je onderwerp centraal.

Hou het simpel

Bij vierkante foto’s heb je minder ruimte om je onderwerp te plaatsen. Zorg er voor dat er een opvallend punt in je foto is en er weinig afleiding in de rest van de foto is zodat je onderwerp alle aandacht krijgt.

Kader je onderwerp

Als je toch meer onderwerpen in je foto hebt kan je deze ook gebruiken om een kader te creëren. Door gebruik van kaders te maken krijgt je onderwerp toch de aandacht zonder dat de rest afleid.

Gebruik vormen

In een vierkant formaat komen vormen beter uit. Dit komt doordat het vierkant zelf een simpele vorm is. Maak hier ook gebruik van door sterke vormen te gebruiken. Gebruik de ronde en vierkante vormen om je heen.

Vul het beeld

Op Instagram heb je niet altijd de luxe om alles te laten zien. Leg daarom toch de aandacht op je onderwerp door het hele beeld te vullen met het onderwerp.

Symmetrie

Vierkante foto zijn uitermate geschikt voor een symmetrische compositie. Door symmetrie te gebruiken kan je net als bij de centrale compositie de aandacht op je onderwerp leggen. Gebruik deze tip ook al breekt het andere compositie regels zoals de regel van derden.

Diagonalen

Diagonalen zorgen voor balans in je foto. Door een sterke diagonaal in je vierkante foto te zetten zorg je ook voor een soort van symmetrie door twee driehoeken te creëren in je foto.

Leid het oog

Wat in elk soort foto goed werkt zijn de leidende lijnen. In vierkante foto’s is dit wel een stukje lastiger omdat je niet zoveel ruimte hebt. Waar het bij rechthoekige foto’s meestal goed werkt vanuit een hoek werkt het hier meestal goed om vanuit het midden te werken. Werk dan vanuit de voorgrond naar de achtergrond.

Gebruik kleuren

Doordat je niet zoveel ruimte hebt in je vierkante foto’s moet je soms andere dingen gebruiken om de aandacht te trekken. Zorg voor contrast met je kleuren voor extra aandacht.

Negatieve ruimte

Negatieve ruimte is het lege gedeelte van je foto. Het geeft ruimte aan je onderwerp in de foto. Het zorgt voor een rustige achtergrond zodat je foto kan “ademen”. Let op dat je niet teveel lege ruimte hebt waardoor je onderwerp te klein lijkt.

En nu jij

Ik ben benieuwd welke tips je zelf hebt. Laat het weten hieronder zodat je andere ook weer verder helpt!

Laat een reactie achter