Image default

Tips voor de beginnende fotograaf

Wat zijn de belangrijkste tips voor de beginnende fotograaf? Wat zijn de dingen die iemand die al veel langer met fotografie bezig is aan het begin al had willen weten? Deze tips heb ik gevraagd bij mensen die al veel langer met fotografie bezig zijn. Hieronder staan een paar van de meest gehoorde tips.

Tips voor de beginnende fotograaf

Bij elke hobby is er 20% van de kennis wat voor 80% van je resultaat zorgt. Helaas weet je als je net begint niet goed wat deze 20% is. Daarom heb ik bij meer ervaren fotografen gevraagd wat zij hadden willen weten toen ze net begonnen. Van fouten maken leer je, maar door mensen te vragen die de fouten al hebben gemaakt en weten wat ze anders zouden doen hoeven wij deze fouten niet meer te maken. Laten we daarom maar beginnen met de eerste tips!

Begin met de basis apparatuur

Een van de grote nadelen van fotografie als hobby is dat het zo ontzettend duur kan worden. Er is zoveel keuze. Als je gaat beginnen heb je niet meteen de beste en duurste camera nodig.  Kies een camera waar je wel mee vooruit kan (het liefst een met verwisselbare lenzen). Mocht je niet precies weten wat voor soort camera’s er zijn en wat de voor en nadelen zijn, dan kan je dat hier lezen. Maar koop niet direct allerlei lenzen en attributen erbij. Kijk eerst of je fotografie leuk vindt en of de camera bij je past. Probeer ook voordat je een camera koopt het eerst uit in de winkel. Een camera die niet goed in je hand ligt maakt het fotograferen een stuk minder leuk.

Fotografeer wat je leuk vindt

Door iets veel te doen leer je het ook sneller. Dit is met alles zo en dus ook bij fotografie. Om er voor te zorgen dat je veel foto’s blijft maken is het van belang dat je foto’s neemt van wat je leuk vindt. Ga dus niet alleen landschappen fotograferen als je eigenlijk altijd het liefst midden door de stad loopt en mensen kijkt. Door een onderwerp te kiezen wat je aanspreekt kan je ook beter laten zien aan anderen wat je er bijzonder is. Het verhaal komt dan ook veel beter naar voren. Het maakt niet uit wat je kiest om te gaan fotograferen, maar zorg ervoor dat het jezelf vooral aanspreekt.

Leer de basis technieken

Er zijn een paar technieken die je als beginnende fotograaf onder de knie moet krijgen. Als je deze niet goed begrijpt dan zijn je foto’s bijvoorbeeld niet helemaal scherp of niet goed belicht. Wat ik zelf belangrijke onderdelen vind om goed te begrijpen zijn de belichtingsdriehoek, sluitertijd en diafragma. Als je deze onderdelen onder de knie hebt dan ben je al een heel eind op weg.

Leer regels van compositie

Mensen die net beginnen met fotograferen zetten vaak het onderwerp midden in de foto. Dit kan soms heel mooi zijn, maar soms is het handig om het onderwerp net buiten het midden te plaatsen. Compositie gaat over de plaatsing van je onderwerp in het beeld. De regels, zoals de regel van derden of de gulden snede, kunnen je helpen met de plaats van het onderwerp om zo een nog betere foto’s te maken.

Nabewerken

Een van de dingen waar weinig mensen over nadenken als ze gaan beginnen met fotograferen is het nabewerken van foto’s. De foto’s die uit je camera komen zijn niet altijd zoals jij ze in gedachte had. Tijdens het nabewerken kan je dit soort dingen aanpassen. Je kan dan bijvoorbeeld de horizon recht zetten van je landschap of toch de kleuren en het contrast iets beter maken. De meeste foto’s die je op internet en in tijdschriften ziet zijn bewerkt. Vanaf het begin van de fotografie werden foto’s ook al bewerkt. Eerst in de donkere kamer, tegenwoordig op de computer. De meest gebruikte programma’s hiervoor zijn lightroom en photoshop.

lightroom mobile

Fotografeer in RAW

Een van de dingen die je tegenkomt als je begint met fotograferen, maar je misschien nog niet zoveel zal zeggen is fotograferen in RAW. Dit is een bestandsindeling waardoor er zoveel mogelijk informatie wordt opgeslagen in het bestand. De meeste camera’s hebben de mogelijkheid om te fotograferen in RAW of jpeg. Het advies is om altijd in RAW te fotograferen (of RAW en jpeg tegelijk) omdat je vanuit de RAW bestanden meer informatie kan halen dan jpeg. Als je dus in jpeg fotografeert verlies je direct veel informatie uit de foto die je niet meer terug kan halen. Het fotograferen in RAW biedt je veel meer mogelijkheden bij het nabewerken door de extra informatie.

Volg een cursus

Alles zelf proberen te leren kan heel leuk zijn, maar als beginnende fotograaf zou ik je toch aanraden een cursus te volgen. Je kan veel leren van allerlei verschillende artikelen en video’s op internet, maar als je deze alleen kijkt en leest kom je niet verder. Het is ook erg belangrijk om met andere mensen in contact te zijn en te kijken hoe zij werken. Je leert veel van andere door met ze te praten en vragen hoe zij de dingen aanpakken. Het is ook een stok achter de deur om met je hobby bezig te zijn. Meestal komen er andere dingen tussendoor en als je je inschrijft voor een cursus heb je toch een stok achter de deur om wel te gaan (ten minste, zo werkt het bij mij).

Deel je foto’s met andere

Hoe eng het in het begin ook kan zijn is het van belang om je foto’s te delen met anderen. Neem deel aan Facebookgroepen, sluit je aan bij een lokale fotoclub of neem deel aan een forum. Maar deel je foto’s. Door commentaar te ontvangen en te leveren op foto’s van anderen kan je elkaar verder helpen en help je elkaar vooruit.

Aan de slag

Nu je de eerste tips hebt ontvangen voor een goed begin als fotograaf kan je zelf aan de slag. Oefen veel en neem je camera overal mee naartoe. Ik ben benieuwd wat voor tips jullie voor een beginnende fotograaf hebben over een paar jaar.

1 reactie

bart 24 oktober 2019 at 09:55

Top!

reageer

Laat een reactie achter