Image default

Tips voor betere herfst foto’s

Herfst! De bladeren beginnen weer te verkleuren en ze vallen weer van de bomen. Dit seizoen heeft zo veel mooie kleuren. Hier moet het zeker lukken om mooie foto’s te maken. Je gaat met je digitale camera het herfstbos in en begint foto’s te nemen. Het ziet er allemaal goed uit, maar het zou volgens jou nog iets beter kunnen. Hier volgen tips om je herfst foto’s verder nog beter te maken.

De herfst is een geweldige tijd om foto’s in het bos te nemen, maar ook van mooie bewolkte luchten. De kleuren zijn allemaal warm en het licht is egaal doordat het meestal wat bewolkt is. Je kan hierdoor geweldige foto’s nemen. Met deze tips zul je zien dat je foto’s nog mooier worden en je ze vol trotst kan laten zien.

Herfstbladeren

De bladeren zijn in de herfst het mooist vind ik. Doordat ze verkleuren krijgen ze mooie warme kleuren. Als je in het bos loopt en een foto neemt kan het soms te druk worden door alles wat er in de foto gebeurt. Je ogen hebben dan geen rustpunt. Door de bladeren tegen de lucht te fotograferen krijg je meer rust en zorg je ook voor een mooi contrast tussen de warme kleuren en de blauwe lucht.  Doordat je ze tegen de lucht fotografeert heb je ook minder last van te drukke foto’s. herfst balderen tegen blauwe lucht

Lichtstralen in het bos

Als je ’s ochtends of net na een regenbui door het bos loopt heb je een goede kans om lichtstralen te zien. Je ziet deze eigenlijk alleen als je tegen de zon in kijkt of de zon aan de zijkant hebt. Je ziet deze stralen eigenlijk nooit als de zon in je rug is. Let dus goed op waar de zon is en kijk dus ook eens achterom om niet de mooiste lichtstralen te missen. Als je de foto neemt kan je hem soms ook wat onderbelichten waardoor de lichtstralen beter naar voren komen.herfst foto met lichtharp

Paddenstoelen

Paddenstoelen horen helemaal bij de herfst. Als je echte herfst foto’s wil maken dan moeten er toch een paar met paddenstoelen op staan. Je kan het mooiste de details van de paddenstelen vast leggen door een kleine scherptediepte te gebruiken. Dit kan je doen door of heel dicht bij het onderwerp te gaan zitten of met een grote opening (diafragma) in de lens. Door de achtergrond wat de vervagen krijg je een rustigere foto en komt de aandacht op de details van de paddenstoel te liggen. Hieronder is er ook tegenlicht gebruikt voor extra detail door het contrast.paddenstoel met tegenlicht

Witbalans

Het mooie aan de herfst zijn de warme kleuren die je krijgt op je foto. Als je de camera in de automatische stand laat staan voor de witbalans dan komen de kleuren er vaak wat koud (blauwige tinten) uit. Dit kan je voorkomen door je camera op een andere witbalans stand te zetten. Zet je witbalans daarom op bijvoorbeeld “bewolkt”.

Bonus tip: als je in RAW fotografeert kan je de witbalans altijd na afloop nog aanpassen in de nabewerking.

Mist

Doordat het ’s nachts weer kouder wordt krijg je mist. Dit kan een rustige en mysterieuze sfeer geven. Je kan de mist gebruiken om storende elementen weg te werken, maar ook om juist alleen het silhouetten van een dier te laten zien. Door tegen het licht in te fotograferen krijg je deze donkere silhouetten en geeft je foto een spannend beeld.

Spinnenweb

Spinnenwebben zijn ’s ochtends op hun mooist als er nog dauw op zit. Je kan het beste dus foto’s nemen als het nog vroeg is. Je hebt dan ook het voordeel dat je makkelijker een donkere achtergrond kan maken. Door de donkere achtergrond komen de draden nog beter naar voren. Om dit soort foto’s ook goed te maken is het handig om een statief te gebruiken. Je kan dan een langere sluitertijd gebruiken zonder dat de foto bewogen is. Probeer ook op een dag te fotograferen als er niet teveel wind is. Als het hard waait dan kan je camera nog zo stil staan,m aar zal het web bewegen in de wind.

Ga naar buiten

Met deze tips kan je beginnen met het maken van je beste herfst foto’s. Mocht je zelf ook nog tips hebben laat het me dan weten en dan zullen we ze toevoegen zodat iedereen er iets aan heeft!

 

Laat een reactie achter