Image default

Tips om (in) de regen te fotograferen

In Nederland zijn er redelijk wat dagen dat er regen valt. Het is toch zonde om dan minder met fotografie bezig te kunnen zijn. Zelfs in slecht weer kan je mooie foto’s maken. Het levert je namelijk nieuwe mogelijkheden op om dingen uit te proberen en effecten te krijgen die je normaal niet hebt. Lees hier de tips om (in) de regen te fotograferen.

Als je naar buiten gaat in de regen is het van belang om je apparatuur goed te beschermen. Zorg er dus voor dat de onderdelen die niet tegen vocht kunnen goed afgeschermd zijn. Zo zijn er verschillende hoezen die je voor je camera kan kopen. Maar als je de regen toch gaat trotseren kan je toch mooie foto’s maken. Regen kan voor een heel bepalende sfeer zorgen.

Hier staan een paar soorten foto’s die je kan maken als het regent of net geregend heeft.

Opspattende druppels

Met een snelle sluitertijd kan je mooi opspattende druppels vast leggen als het regent. Je kan alles mooi stil zetten met een hoge sluitertijd en het moment van de druppels die de plas raken vast leggen.

Striemende regen

Als het ook nog een beetje waait kan je een mooi leeg beeld krijgen van plekken die normaal druk bezocht zijn. Het beeld wat je dan ziet is meestal droevig en grauw. Je kan dit gebruiken om dit te laten zien, of om dit helemaal te doorbreken en een fel gekleurd object erin te zetten, bijvoorbeeld iemand in een felle regenjas of met een rode paraplu.

Regenwolken

Een van de voordelen van de regen is dat je vaak hele mooie wolken hebt. Door het contrast in de regenwolk kan je landschappen in de wolken maken. Als de zon ook weer net achter de wolken vandaan komt heb je ook kans op prachtige regenbogen.

Druppels op bladen

Net na de regenbui heb je de druppels mooi op planten liggen. Dit geeft je mooi de mogelijkheid om macro foto’s te nemen. Je ziet de druppels mooi liggen en kan een doorkijk geven.

Reflecties in de plassen

Na een regenbui liggen er mooie plassen op verschillende plekken. Door mooi laag te fotograferen krijg je de reflectie van bijvoorbeeld de stad in beeld en geeft het je een andere blik op plekken die je anders al helemaal kent.

Regen op ramen fotograferen

Wil je toch lekker droog blijven als het regent kan je altijd regen op het raam fotograferen. Je kan een hele mooie sfeer weergeven door iemand voor het raam te fotograferen waar de regendruppels op zitten. Je weet meteen dat het herfst is.

Dus mocht het een keer regenen probeer dan een van deze foto’s. Je hebt allerlei mogelijkheden om ook van deze omstandigheden gebruik te maken.

Mocht je zelf nog tips hebben laat het me dan weten in het commentaar.

Laat een reactie achter