Image default

Thuis je eigen fotografie studio

Als het weer een stuk minder is wil ik meestal niet naar buiten gaan om te fotograferen. Om dan toch nog leuke foto’s te maken kan je altijd een thuisstudio maken. Maar wat het heb je daar voor nodig en hoe begin je?

Als je mensen of producten gaat fotograferen is het fijn om beschikking te hebben over een fotografie studio. Je hoeft niet direct alle duurste spullen te kopen om toch resultaten te krijgen waar mensen jaloers op zullen zijn. Met deze tips kan je zelf thuis een fotografie studio maken.

Basis voor je fotografie studio

Wat je ook gaat fotograferen je hebt altijd bepaalde dingen nodig. Heel veel heb je voor je eigen fotostudio niet nodig. Laten we beginnen met de basis.

Ruimte

Het eerste wat je natuurlijk nodig hebt is een goede ruimte om te gaan fotograferen. Als je mensen wilt gaan fotograferen zul je meer ruimte nodig hebben dan wanneer je bijvoorbeeld juwelen gaat fotograferen.

Als je voorwerpen gaat fotograferen is de afmeting van de ruimte minder van belang. Je kan goed een tafel gebruiken en daar alles neer zetten en opruimen als je weer klaar bent. Je kan het zelfs draagbaar maken.

Wat voor portret fotografie fijn is is een ruimte waar je weinig last hebt van afleidingen van buiten af. Zeker als je mensen gaat fotograferen is het belangrijk dat ze niet worden afgeleid en en dat ze zich op hun gemak voelen. Als mensen zich niet lekker voelen zie je dat op je foto’s terug. Als je de ruimte af kan sluiten is het natuurlijk helemaal lekker.

Statief

“Waarom heb ik een statief nodig als ik ga fotograferen?” Goede vraag. Een statief helpt je om een van de meest voorkomende problemen met onscherpe foto’s te voorkomen: bewogen foto’s. Op zich is dit al reden genoeg, maar er is nog meer.

Doordat de camera ook stiller staat kan je een lagere ISO waarden gebruiken waardoor je foto’s er ook beter uit komen. Mocht je niet precies weten hoe diafragma, sluitertijd en ISO samenwerken lees dan ook over de belichtingsdriehoek .

Door een statief te gebruiken heb je je handen vrij en kan je voor een stilleven bijvoorbeeld dingen verplaatsen en zo een betere compositie maken. Je kan je camera al op de juiste plek zetten en dan nog de laatste paar aanpassingen doen om het te perfectioneren.

Licht

Als je alleen met natuurlijk licht gaat werken is het mooi als je in je studio een mooi groot raam hebt. Als je juist meer controle wilt hebben over het licht en het allemaal precies wil sturen dan is het betere om zo min mogelijk licht van buitenaf te krijgen.

Zorg dat je het licht goed kan regelen en je het juiste licht op je onderwerp krijgt. Je kan heel mooi je licht vormgeven met de volgende onderdelen, de reflectoren en lichtvormers.

Reflectoren/lichtvormers

Een van de voordelen van het werken in een studio is dat je veel controle kan hebben over verschillende onderdelen van je foto. De belangrijkste is misschien wel het licht. Door met reflectoren en lichtvormers te spelen kan je het licht zo aanpassen dat je het licht op de juiste plek, sterkte en verhouding krijgt.

Bij lichtvormers kan je denken aan bijvoorbeeld een laken om het licht wat te dempen en egaler te krijgen. Maar het kan ook een reflector zijn. Afhankelijk van wat je gaat fotograferen kan je verschillende gebruiken. Welke het beste bij wat past lees je verderop.

Achtergrond

Wat je ook gaat fotograferen een achtergrond die niet afleid is altijd handig om te hebben. Een goede achtergrond is simpel en leid niet af. Je kan van alles gebruiken voor de achtergrond. Er zijn vellen papier die je kan kopen, maar een muur kan ook goed werken.

Tijd voor meer details

Nu je de basis onderdelen weet kan je je meer gaan verdiepen in wat je precies nodig hebt in jouw fotografie studio. Als je portretfotografie gaat doen heb je niet zoveel aan een lichttent bijvoorbeeld en als je juwelen fotografeert weer niet zoveel aan een beautydish. Dus de vraag is, wat heb je nodig voor jou favoriete onderwerp?

Wat heb ik nodig voor portret fotografie?

Om een mooi portret te kunnen maken van iemand heb je een paar dingen nodig in je fotografie studio. Als je met natuurlijk licht gaat werken levert je dat meestal mooi egaal licht op. Hier heb je eigenlijk alleen een mooi groot raam nodig. Hier is mijn top 5 van andere producten voor je thuisstudio voor portretfotografie.

  • Flitslicht: Voor portret fotografie vind ik het fijner om met flitslicht te schieten. Je kan dan makkelijker het extra licht wat misschien nog ergens anders vandaan komt wel halen. Neem wel een flits die je los kan halen van je camera. Je kan de flitser dan plaatsen waar je wilt.
  • Reflectoren: Je kan deze goed gebruiken als extra licht punt. Het is een stuk goedkopere oplossing dan een extra flitser te kopen. Je kan het ook gebruiken om juist ongewenst licht weg te houden door het licht te blokkeren.
  • Softbox/Paraplu: Flitstlicht geeft je erg direct licht en kan heel hard overkomen. Dit kan je tegengaan door een softbox of een paraplu te gebruiken. Het licht wordt dan diffuse gemaakt en geeft je egaler resultaat.
  • Beautydish: Wil je niet het hele zachte van een softbox maar wel zachter dan van de directe flits, dan is dit een goede oplossing. De beautydish zorgt ook voor mooie hooglichten in het oog van je model. Je krijgt dan een mooi rond hooglicht.
  • Ringlamp: Als je niet met flitst werkt en dicht bij je onderwerp wil komen is een ringlamp erg handig. Het geeft net als de beautydish een apart effect in de ogen van het model. Als je klaar bent met portret fotografie kan je het ook goed gebruiken voor macrofotografie.

Wat heb ik nodig voor product fotografie?

Bij productfotografie gaat het meestal om kleine objecten die je gaat fotograferen. Je kan natuurlijk ook auto’s fotograferen, maar ik ga er vanuit dat de meeste mensen daar thuis de ruimte niet voor hebben. Hieronder staan de 5 dingen die ik denk dat je het beste kan gebruiken voor productfotografie in je thuisstudio.

  • Opnametafel: Een goede ondergrond om je spullen op neer te zetten is een van de belangrijkste dingen. Je kan dan voor een mooie egale ondergrond zorgen. Je hebt ook uitgebreidere versies die van plexiglas zijn. Hierdoor kan je van alle kanten licht laten komen, ook van onderen.
  • Lichttent: Als je je onderwerp egaal belicht wil hebben en een mooie witte achtergrond is een lichttent de oplossing. De details komen er mooi uit en het nabewerken wordt eenvoudiger doordat je de achtergrond makkelijker weg kan halen.
  • Continu licht: Met productfotografie vind ik continu licht makkelijker werken dan flitslicht. Je ziet dan direct wat je resultaat is en omdat je onderwerp stil staat heb je niet zo’n snelle sluitertijd nodig en kan je met iets minder sterk licht werken.
  • Macrolens: Een macrolens zorgt er voor dat je dicht bij je onderwerp kan komen. Deze lenzen kunnen van dichtbij scherp stellen en zijn daarom ook erg geschikt voor kleinere voorwerpen.
  • Draaiplateau: Om je product van allerlei kanten erop te zetten is een draaiplateau erg handig. Je kan dan je belichting en camera laten staan en toch je onderwerp van verschillende kanten fotograferen.

Hulpjes in je fotografie studio

Als laatste zijn er nog een paar dingen die handig kunnen zijn als je gaat fotograferen. Het zijn niet echt dingen die je altijd nodig hebben, maar kunnen je het leven wel een stukje makkelijker maken.

Lijmklemmen

Er zijn altijd wel wat dingen die je snel even vast wil zetten of vast wil houden. Hiervoor zijn lijmklemmen erg handig. Ze kosten niet zo veel en ze zijn multifunctioneel.

Afstandsbediening

Een ander handig hulpmiddel is een afstandbediening voor je camera. Ook al staat je camera op een statief, soms kan handig zijn om je camera helemaal niet aan te hoeven raken. Hierdoor heb je nog minder kans op beweging.

Grijswaarde kaart

Om de juiste witbalans te krijgen kan je een grijs kaart gebruiken. Dit kan je veel tijd schelen in de nabewerken doordat je dan sneller de juiste witbalans kan krijgen op je foto’s. Je kleuren komen er dan het natuurlijkst uit.

Conclusie

Nu heb je de basis om te gaan beginnen met je eigen fotografie studio thuis. Kijk goed naar wat je wilt gaan doen en koop niet direct de meest dure spullen. Je kan al een heel eind komen met huis tuin en keuken spullen.

Mocht je zelf tips hebben laat het me dan weten in het commentaar.

Laat een reactie achter