Image default

Organiseren in de bibliotheek van lightroom

Lightroom is een programma wat je voor het bewerken van je foto’s kan gebruiken, maar het kan veel meer. Een van de belangrijkste functies is het organiseren van je foto’s. Dit doe je in de bibliotheek van lightroom. Deze heeft allerlei mogelijkheden om je foto’s kenmerken mee te geven. De belangrijkste onderdelen voor het organiseren zijn de catalogus, mappen en de verzamelingen. Hier krijg je een uitleg van elk van deze onderdelen.

Organiseren in bibliotheek van lightroom

Als je je foto’s hebt geïmporteerd zie je ze terug in de bibliotheek. Tijdens het importeren kan je al beginnen met het organiseren van je foto’s. Mocht je dat niet hebben gedaan kan het altijd achteraf nog. Om een beeld te geven van hoe de structuur van lightroom werkt beginnen we met de catalogus en gaan we dan door naar de andere onderdelen van de bibliotheek van lightroom.

De catalogus

Voordat we beginnen met de uitleg over het organiseren is het handig eerst een korte uitleg over de catalogus te geven. Lightroom is een soort kaartenbak waar informatie in staat over je foto’s. Je foto’s staan niet in lightroom zelf. Ze staan op je computer of usb harde schijf bijvoorbeeld. Lightroom heeft alleen een link en wat extra informatie opgeslagen over je foto tijdens het importeren. Als je foto’s gaat verplaatsen op je computer zelf kan het dus ook zijn dat ze niet meer gevonden kunnen worden. Als je foto’s wil verplaatsen naar een andere map op je computer kan dat ook in het programma zelf. Op deze manier blijft alles goed werken en mis je geen foto’s meer.

Aan de linkerkant van het scherm staat de catalogus en ook hoeveel foto’s er in zitten. Door op een van de regels te klikken kan je zien wat er in zit. Je kan kiezen om bijvoorbeeld alleen je laatste import te zien.

Catalogus

Mappen

Als je de foto’s importeert dan kies je waar ze opgeslagen worden. Je kan ze op het geheugenkaartje zelf laten staan of kopiëren naar een map op de computer. Aan de linkerkant van het scherm staat een lijst met deze mappen. Het is aan je zelf hoe je de mappen noemt en wat daar handig in is. Er zijn veel verschillende manieren om te werken met de namen van folders. Het is niet dat er maar een juiste manier is. Zelf kies ik voor de standaard van lightroom. De jaren worden dan aparte map en datums daaronder ook afzonderlijk als map.

mappen in de bibliotheek van lightroom

Hier zie je naast elke map ook weer een getal met het aantal foto’s wat er in zit. Als je op een map klikt met onderliggende mappen krijg je ook de foto’s daarvan te zien.

Wat ik nog als tip wil meegeven is dat het handig is om de foto’s onder één hoofdmap te houden. Je hebt dan een map (bijvoorbeeld afbeeldingen) met daaronder de verschillende jaren en daaronder de datums. Dit helpt mij heel erg om de structuur er in te houden.

Verzamelingen

Soms loop je tegen beperkingen aan als je met mappen werkt. Stel dat je een foto hebt die je in twee mappen wilt hebben dan moet je een kopie maken en deze in twee mappen zetten. Met verzamelingen kan je een foto maar een keer opslaan maar in twee verzamelingen zetten. Stel dat je bijvoorbeeld een foto hebt van de Eiffeltoren op je vakantie in Parijs. Je maakt een map met je vakantie, maar wilt de foto ook in een map met beroemde gebouwen. In verzamelingen kan je deze foto in beide verzamelingen plaatsen terwijl je de foto maar een keer opslaat. Dit bespaart je dus veel ruimte.

Slimme verzamelingen

Een hele krachtige functie in lightroom zijn de slimme verzamelingen. Met deze optie kan je automatisch bepaalde foto’s toevoegen aan verzamelingen. Je kan dan filters instellen en elke keer als er een foto geïmporteerd wordt met bijvoorbeeld een bepaald persoon, of op een bepaalde plek genomen worden toegevoegd. Haal je een van de kenmerken dan wordt de foto ook weer uit de verzameling gehaald.

Samenvatting

Lightroom is een programma waarin je je foto’s erg goed kan organiseren. Je kan hierdoor je foto’s snel weer terug vinden en aanpassingen maken aan selecties. Als je een methode gevonden hebt die goed voor je werkt zorg er dan voor dat je deze blijft gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je bibliotheek van lightroom goed blijft werken. Mochten je zelf nog tips hebben laat dan hieronder weten.

Laat een reactie achter