Thuis je eigen fotografie studio

Aether

Als het weer een stuk minder is wil ik meestal niet naar buiten gaan om te fotograferen. Om dan toch nog leuke foto’s te maken kan je altijd een thuisstudio maken. Maar wat het heb je daar voor nodig en hoe begin je?

(meer…)

Tips om (in) de regen te fotograferen

Aether

In Nederland zijn er redelijk wat dagen dat er regen valt. Het is toch zonde om dan minder met fotografie bezig te kunnen zijn. Zelfs in slecht weer kan je mooie foto’s maken. Het levert je namelijk nieuwe mogelijkheden op om dingen uit te proberen en effecten te krijgen die je normaal niet hebt. Lees hier de tips om (in) de regen te fotograferen. (meer…)

Vierkante foto: zo zorg je voor een sterke compositie

Aether

Je Instagram profiel staat helemaal vol met vierkante foto’s. Als je hier de “normale” compositie regels toepast dan komen je foto’s er soms wat raar uit. Dit komt omdat de meeste regels goed werken bij andere verhoudingen van je beeld. Om er voor te zorgen dat je foto’s er toch goed uit komen geef ik je hier een paar tips om je vierkante foto nog beter uit te laten komen.

(meer…)

Tips voor betere herfst foto’s

Aether

Herfst! De bladeren beginnen weer te verkleuren en ze vallen weer van de bomen. Dit seizoen heeft zo veel mooie kleuren. Hier moet het zeker lukken om mooie foto’s te maken. Je gaat met je digitale camera het herfstbos in en begint foto’s te nemen. Het ziet er allemaal goed uit, maar het zou volgens jou nog iets beter kunnen. Hier volgen tips om je herfst foto’s verder nog beter te maken. (meer…)

Organiseren in de bibliotheek van lightroom

Aether

Lightroom is een programma wat je voor het bewerken van je foto’s kan gebruiken, maar het kan veel meer. Een van de belangrijkste functies is het organiseren van je foto’s. Dit doe je in de bibliotheek van lightroom. Deze heeft allerlei mogelijkheden om je foto’s kenmerken mee te geven. De belangrijkste onderdelen voor het organiseren zijn de catalogus, mappen en de verzamelingen. Hier krijg je een uitleg van elk van deze onderdelen. (meer…)

Foto’s importeren in lightroom

Aether

Om je foto’s te importeren in lightroom kan je op verschillenden manieren te werk gaan. Je kan je je camera op de computer aansluiten, je geheugenkaartje in de computer steken of ze van een andere plek importeren. Als je dan je foto’s importeert in de catalogus dan weet lightroom waar de foto staat. Er zijn allerlei opties die je in kan stellen om het precies te importeren zoals je het wil hebben. In dit artikel lopen we door de opties heen.

(meer…)

Hoe gebruik je de histogram in Lightroom?

Aether

De histogram is een functie die je misschien makkelijk over het hoofd ziet in lightroom. Het is een heel handig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je foto’s geen details verliezen en het helpt je de schuifjes van het standaard paneel op de juiste plek te krijgen. Dit klikt allemaal heel leuk, maar hoe werkt de histogram in lightroom?

(meer…)

Compositieregels…nou ja, richtlijnen

Aether

Compositieregels…. Het klinkt misschien wat zwaar. Het zijn eigenlijk richtlijnen die je kan volgen om je foto’s interessanter te maken of een rustiger beeld te geven of zelfs de kijker door je foto heen te leiden. Welke richtlijnen zijn er dan en waar zijn ze sterk in en hoe kan je de regels toepassen? (meer…)

Compositie in fotografie: een korte uitleg

Aether

Compositie in fotografie is een heel breed onderwerp. Dat lukt nooit in een artikel. Vandaar dat ik me ga beperken tot een korte uitleg. De tips en trucs die ik hier geef zijn de dingen die ik zelf heb geleerd in het maken van foto’s de afgelopen jaren.

(meer…)

Controleer je compositie in lightroom

Aether

Compositie en nabewerking zijn niet dingen die vaak samen hoort. Toch kan je met lightroom controleren of je de compositie regels een beetje gevolgd hebt. Ik wist niet direct dat deze optie erin zat, maar nu ik hem ken gebruik ik hem regelmatig. Met deze optie kan je snel controleren of je compositie in lightroom voldoet aan 5 verschillende compositie regels. (meer…)