Image default

Hoe gebruik je de histogram in Lightroom?

De histogram is een functie die je misschien makkelijk over het hoofd ziet in lightroom. Het is een heel handig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je foto’s geen details verliezen en het helpt je de schuifjes van het standaard paneel op de juiste plek te krijgen. Dit klikt allemaal heel leuk, maar hoe werkt de histogram in lightroom?

De histogram geeft aan hoeveel lichte en donkere gedeeltes in je foto zitten. Bij kleuren foto’s zie je de drie primaire kleuren in de histogram, bij zwart-wit foto’s zie je de histogram in het grijs. Met de histogram kan je controleren of je foto onder of overbelicht is. In lightroom is het mogelijk om via de histogram de belichting aan te passen.

Wat is de histogram?

De histogram in lightroom vertelt je hoeveel pixels er in je foto zitten met een bepaalde helderheid. De linkerkant van de histogram gaat over de donkere delen van je foto en de rechterkant gaat over de lichte gedeeltes. Hoe hoog de pieken op bepaalde delen zijn geeft aan hoeveel pixels er relatief in dat gebied zitten. Dus heb je aan de linkerkant een hoge piek, dan zitten er veel donkere pixels in de foto.

Wat kan je met de histogram?

De histogram is in vijf delen ingedeeld die overeenkomen met 5 schuifjes van het standaard paneel. Dit zijn: belichting, hooglichtingen schaduwen, witte tinten en zwarte tinten. Je kan zelf vanuit de histogram de schuifjes bedienen.

Histogram van lightroomAls je met de muis over de histogram gaat zie je eronder ook verschijnen wat je kan bewerken. Hierboven zie je dat je met het middelste gedeelte de belichting bewerkt. Door naar links te slepen maak je zo de foto donkerder en naar rechts lichter. Dit is hetzelfde wat je bereikt door de belichtingsschuif te verplaatsen.

Het middengebied is het grootste en hoe verder je naar de zijkanten gaat hoe kleiner de gebieden worden. Hooglichten is dus kleiner dan het belichtingsgedeelte en de witte tinten zijn nog weer kleiner.

Is de foto over- of onderbelicht?

Waar je de histogram ook goed voor kan gebruiken is om te zien of een foto over- of onderbelicht is. Het liefst heb je een mooie berg in het midden zitten. Meestal geeft dit aan dat je foto goed belicht is. Mocht je naast de berg een groot vlak gedeelte hebben zitten dan is de belichting waarschijnlijk niet helemaal goed geweest. Heb je aan de linkerkant een vlak stuk, dan zitten daar weinig donkere pixels en is je foto waarschijnlijk overbelicht.

Is de foto onderbelicht dan ziet het er uit zoals hieronder. De “berg”op de histogram staat helemaal aan de linkerkant.

onderbelichte foto

Wat zijn de driehoekjes links- en rechtsboven in de histogram?

Wat je misschien al is opgevallen in de bovenstaande foto’s is dat er in de overbelichte foto rode vlakken staan en in de onderbelichte foto blauwe vlakken. Dit zijn stukken waarin geen detail meer zit. Het rode is helemaal wit, en het blauwe helemaal zwart. Je kan lightroom aan laten geven wanneer dit het geval is door op de driehoekjes linksboven (geeft aan of er zwarte stukken in zitten) of rechtsboven (geeft aan of er witte stukken in zitten) te klikken. Op deze manier kan je zien of je details weg haalt.

Wat zijn de verschillende kleuren in de histogram?

In de histogram zie je ook verschillende kleuren. Dit geeft de drie primaire kleuren aan (rood, blauw en groen) en hoeveel er van die pixels zijn. Waar de kleuren elkaar overlappen zie je dan ook een combinatie van de kleuren. Bij rood en groen zie je een geel stuk en bij blauw en groen bijvoorbeeld turquoise. Waar alle drie de primaire kleuren elkaar overlappen is het grijs.

Histogram van lightroomVerschil tussen zwart-wit en kleuren foto’s

Bij zwart-wit foto’s heb je geen kleurinformatie en ziet de histogram er anders uit. Je hebt niet meer de drie primaire kleuren, maar alles is grijs. Je kan nog steeds de driehoekjes gebruiken om te kijken of er stukken zonder details meer zijn.

histogram van een zwart-wit afbeelding

Contrast

Wat je soms in je histogram ziet is dat er een grote piek is. Dit geeft meestal aan dat er weinig contrast in je foto zit (bij de overbelichte foto zit de piek bijvoorbeeld helemaal rechts). Met een foto waar veel contrast in zit zal je ook zien dat er een meer gelijkmatige verdeling in de histogram zit. Heb je dus een foto waarbij je dit ziet, dan zou je bijvoorbeeld kunnen beginnen met het verhogen of verlagen van het contrast.

En nu in de praktijk brengen!

Zoals je ziet is de histogram een handig hulpmiddel om je foto’s te beoordelen en eventueel kleine aanpassingen er mee te doen. Door er goed naar te kijken zie je informatie over de belichting en het contrast van je foto. Hierdoor kan je betere beslissingen nemen over hoe je te werk kan gaan met het bewerken van je foto’s. Een goed beginpunt daarvoor is het standaardpaneel, wat net onder het histogram zit.

1 reactie

Siep 5 oktober 2019 at 14:26

Hoi
Ik zie onder histogram nergens standaard paneel staan heeft er altijd gestaan maar is opeens weg?? wat heb ik fout gedaan en hoe kan ik dit weer herstellen??

B.V.D. Siep

reageer

Laat een reactie achter