Image default

Foto’s importeren in lightroom

Om je foto’s te importeren in lightroom kan je op verschillenden manieren te werk gaan. Je kan je je camera op de computer aansluiten, je geheugenkaartje in de computer steken of ze van een andere plek importeren. Als je dan je foto’s importeert in de catalogus dan weet lightroom waar de foto staat. Er zijn allerlei opties die je in kan stellen om het precies te importeren zoals je het wil hebben. In dit artikel lopen we door de opties heen.

Hoe krijg ik mijn foto’s in lightroom?

Als je afbeeldingen gaat importeren in lightroom dan worden deze toegevoegd aan een catalogus. In deze catalogus staan alle afbeeldingen die je geïmporteerd hebt en welke bewerkingen gedaan zijn.

Als je lightroom voor de eerste keer opstart dan krijg je het importscherm te zien. Aan de linkerkant zie je de verschillende plekken waar je foto’s vandaan kan importeren. In het midden staan de afbeeldingen die er gevonden zijn. Aan de rechterkant staat waar je ze naar toe wil kopiëren. Door deze verschillende opties lopen we hieronder heen.

Bron selecteren om te importeren in lightroom

In het import scherm kan je door je mappen heen bladeren. Als er een zwart driehoekje voor de naam van de map staat kan je hier op klikken om dieper in de map te kijken. Als je op de map klikt zie je welke foto’s er in de map aanwezig zijn. Je hebt ook de optie om in alle submappen te kijken. Hierdoor zie je foto’s die in die map en alle mappen daaronder zitten. Deze optie zet je aan door in het midden van het scherm op “submappen openen” te klikken of boven de mappen het vinkje aan te zetten bij “submappen openen”.importeren in lightroom

Foto’s selecteren die je wilt importeren

Als je een map hebt geselecteerd zie je in het middelste scherm de foto’s die daarin (en de submappen als je die optie aangevinkt hebt) gevonden zijn. Foto’s die nog niet zijn geïmporteerd in lightroom hebben een vinkje linksboven de foto en zijn ze licht. Als een foto al geïmporteerd is dan is de foto licht grijs en is het vinkje uit.

selecteren van afbeelding om te importeren in lightroomWelke optie kies ik bij het importeren?

Als je foto’s geselecteerd zijn heb je een optie om te kiezen wat je ermee wil doen. Je kan kiezen hoe je ze wil importeren in lightroom. Er zijn vier opties die elk iets anders werken. Welke je wanneer kan kiezen staat hieronder.

Kopiëren als DNG

De eerste optie boven in het scherm is kopiëren als DNG. DNG is een bestandsformaat wat door Adobe (de makers van onder andere lightroom en photoshop) gebruikt wordt. DNG staat voor Digital Negative. Dit is een bestandsformaat wat veel informatie kan bevatten. Het heeft eigenlijk alleen zin om deze optie te gebruiken als je je foto’s ook in RAW hebt genomen in plaats van in JPEG. Dit  komt omdat JPEG al informatie weg heeft gegooid en die kan je ook niet meer terug halen.

Kopiëren als DNG maakt een kopie van de bestanden die je hebt geselecteerd. Lightroom maakt een nieuw bestand van in het DNG formaat. Dit kan lang duren en de bestanden die gemaakt worden zijn redelijk groot. Meestal niet groter dan het origineel maar toch met alle informatie. De bewerkingen die je doet in lightroom ook worden opgeslagen in het bestand. Bij andere bestandsformaten slaat lightroom het bestand op in een apart bestand.

Deze optie kan je goed gebruiken als je foto’s in RAW zijn genomen, je een bestandsformaat wil wat (waarschijnlijk) lang te gebruiken is en alle informatie in een bestand wil houden zodat je het ook makkelijk naar andere plekken mee kan nemen.

Kopiëren

De tweede optie is kopiëren. Met deze optie maakt lightroom een kopie van het bestand en zet deze op de locatie die je zo gaat kiezen. Deze optie veranderd je bestand niet. Als je dus een RAW bestand hebt genomen kopieert hij het ook als een RAW bestand. Het bestand blijft op bijvoorbeeld je geheugenkaartje en hij wordt gekopieerd naar de nieuwe locatie.

Verplaatsen

De verplaatsen optie is eigenlijk hetzelfde als de kopiëren optie. Het verschil is dat de foto’s van de oude plek gewist worden. Je houdt geen extra kopie meer op je geheugenkaart als je deze optie selecteert.

Toevoegen

De laatste optie voor het importeren in lightroom is de optie toevoegen. Heb je deze optie geselecteerd dan doet lightroom niets met het bestand zelf. Er wordt dan een link naar het bestand in de catalogus.

Als je deze optie gebruikt met een bestand wat op je geheugenkaartje staat en je haalt deze eruit, dan kan je niet alles meer. Dit komt omdat veel informatie mist. Je kan bijvoorbeeld het bestand pas weer exporteren als het geheugenkaartje er weer in zit.

Deze optie gebruik ik zelf het minst. Als je al een hele verzameling foto’s hebt staan op een vaste plek kan je deze optie goed gebruiken. Je kan dan alleen de foto’s toevoegen aan de catalogus en niet een extra kopie maken.

Bestandsafhandeling

Nu zijn we bij de rechterkant van het scherm aangekomen. Hier vind je de opties om de namen van de foto’s te veranderen en aan te geven wat er precies mee moet gebeuren.

bestandsafhandeling bij het importeren in lightroom

Voorvertoningen maken

In het eerste paneel geef je aan wat voor voorvertoning er gemaakt moet worden. Deze voorvertoningen zijn de afbeeldingen die je ziet in de bibliotheek van lightroom. Er zijn vier opties, minimaal, ingesloten en secundair, standaard en 1:1. De eerste twee zijn geschikt als je niet zo’n hoge resolutie nodig hebt voor je afbeeldingen in de bibliotheek. Het importeren gaat dan ook een stuk sneller.

De twee andere (standaard en 1:1) zijn de opties die ik zelf het meest gebruik. Met deze opties werkt de bibliotheek sneller. Het enige nadeel van de standaard optie is dat ze niet gemaakt zijn om op in te zoomen. Als je gaat inzoomen moet lightroom een 1:1 preview maken. Als je dat tijdens het importeren nog niet heeft gedaan maakt hij het op dat moment. Het nadeel van de 1:1 is dan weer dat ze veel ruimte in nemen.

Slimme voorvertoningen maken

Na het maken van de voorvertoning staat een vinkje om een slimme voorvertoning te maken. Gewone voorvertoningen gebruik je alleen in de bibliotheek en niet in de ontwikkel module van lightroom. Slimme voorvertoningen kan je wel in de ontwikkel module gebruiken. Stel dat je al je foto’s op een usb harde schijf plaatst en je gaat op reis, dan hoef je de schijf niet mee te nemen om je foto’s te kunnen bewerken.

Je kan ook altijd later nog de slimme en normale voorvertoningen maken. Dus als je het hier nog niet hebt gedaan kan het nog op een ander moment.

Mogelijke dubbele foto’s niet importeren

Is het niet de eerste keer dat je foto’s gaat importeren in lightroom dan kan het zijn dat er foto’s zijn die al eens geïmporteerd zijn. Lightroom kijkt naar kenmerken van de foto om te bepalen of ze al aanwezig is. Als ze al aanwezig zijn zal hij deze alvast uitvinken. Zo voorkom je dat je dubbele foto’s in lightroom krijgt. Mocht je ze toch willen importeren kan je altijd bij de afbeeldingen het vinkje nog aanzetten.

Een tweede kopie maken

Het is mogelijk om voor extra zekerheid een extra kopie te maken van het bestand wat je importeert. Het geeft je dus extra zekerheid dat je je bestanden niet kwijt raakt. Zelf gebruik ik deze optie niet. Ik zorg er voor dat er een goede backup gemaakt wordt buiten lightroom om.

Toevoegen aan een verzameling

De laatste optie van dit paneel is het toevoegen aan een verzameling. Lightroom biedt de mogelijkheid om verzamelingen aan te maken om je foto’s te organiseren. Je kan met ook bewerkingen toepassen op de foto’s in de verzameling. Met dit vinkje kan je tijdens het importeren al direct de foto’s aan een verzameling toevoegen.

Wijzigen van de bestandsnaam

Het volgende paneel heeft invloed op de namen die je geeft aan de bestanden. Je kan hier kiezen of je de namen die de camera heeft gegeven of wil aanpassen. In het keuze menu heb je verschillende opties om bijvoorbeeld de datum of de plaats waar je de foto’s hebt genomen. Ook kan je de extensie (.jpg bijvoorbeeld) aan te passen naar allemaal kleine of hoofdletters. Dit heeft geen invloed op de werking, maar het is wel een optie om te standaardiseren.

wijzigen van de bestandsnaam

Toepassen tijdens het importeren

Er zijn een groot aantal voorinstellingen (presets). Ze passen bijvoorbeeld kleuren en contrast aan om ze een bepaald gevoel te geven. Deze voorinstellingen kan je toepassen op de hele selectie tijdens het importeren in lightroom.

Het volgende wat je toe  kan voegen zijn metagegevens. Metagegevens zijn gegevens die iets extra’s vertellen over de foto. Bijvoorbeeld waar zijn ze gemaakt, met welke camera of welke trefwoorden beschrijven deze foto’s. Dit kan je heel erg helpen met het terugvinden van je foto’s als je een hele verzameling hebt opgebouwd.

Bestemming

Het laatste paneel en de keuze die je moet maken voordat je foto’s gaat importeren in lightroom is de bestemming. Je kiest hier waar de bestanden opgeslagen worden op je harde schijf of ergens anders. Je selecteert in welke map de bestanden komen te staan en hoe ze georganiseerd zijn. Hier kan je de afbeeldingen map op je computer selecteren. Je hebt de mogelijkheid om de bestanden meteen in bepaalde submappen te plaatsen en ze op datum te organiseren. Er worden dan bijvoorbeeld per jaar en maand een map aangemaakt waar de foto’s dan in gezet worden.

Hierboven zie je dat er een map 2018 is aangemaakt met daarin per dag een map. Hier wordeen de foto’s in gezet die op die dag gemaakt zijn. Als er nog geen foto’s zijn op die dag dan staat er een plusje op de map. Deze map wordt dan door lightroom aangemaakt.

De laatste stap en wat te doe je na het importeren in lightroom

En dan nu de laatste stap om je foto’s te importeren in lightroom: op de importeren knop drukken. Als je op deze knop gedrukt hebt begint het importeren echt. Afhankelijk van welke opties je gekozen hebt en hoeveel foto’s het zijn gaat lightroom nu aan het werk. Bijvoorbeeld met het maken van de voorvertoningen en het kopiëren/verplaatsen van de foto’s.

Als alles geïmporteerd  kan je gaan beginnen met het bewerken van de foto’s. Lees bijvoorbeeld wat je kan met het standaard paneel in lightroom, of wat je met het histogram kan. Alle artikelen over nabewerking vindt je hier.

Laat een reactie achter