Image default

De basis van lightroom

Je foto’s zijn genomen en je hebt ze in lightroom geïmporteerd. Je wilt toch dat ze er iets anders uit komen te zien dan nu. Sommige zijn bijvoorbeeld te donker, andere te licht. Bij weer een ander zie je wel heel mooi het landschap, maar is de lucht helemaal wit en zie je de mooie wolken die er toen waren niet meer. Met de basis van lightroom zijn deze problemen op te lossen en zullen je foto’s er snel beter uitzien.

De basis van lightroom voor het bewerken van je foto’s

Lightroom is een krachtig programma waar je veel veranderingen mee aan kan brengen in je foto’s. De aanpassingen die je doet zie je wel in lightroom, maar de foto zelf blijven als origineel bewaard. Pas als je de foto exporteert krijg je een nieuw bestand met hierin alle aanpassingen. Als je dus en fout maakt is het niet erg en blijft je origineel bewaard.

Het standaard paneel van lightroom is de belangrijkste voor de meeste aanpassingen. Het is het eerste paneel onder de histogram. Hierin maak je de basis aanpassingen voor al je foto’s. Het gaat dan over onder andere witbalans, belichting, contrast en kleur. Hieronder komen al de verschillende onderdelen hiervan aan bod.

Behandeling

Het eerste wat je tegenkomt op het standaard paneel van lightroom is de behandeling. Dit is eigenlijk de meest simpele optie die er in zit. Je kan hier kiezen uit de optie kleur of de optie zwart-wit. Wat dit doet is je de keuze geven om je foto in kleur te houden of om zwart-wit te gaan werken (heel verrassend). Als je voor zwart-wit kiest dan verlies je de opties levendigheid en verzadiging en het profiel veranderd ook naar Adobe Monochrome.

Profiel

Een foto ziet er op de camera soms heel anders uit dan wanneer je hem in lightroom hebt geïmporteerd. Dit komt doordat de camera’s een bepaalde bewerking van de kleuren hebben. Deze kan je vaak ook instellen op de camera zelf. Dit zijn de kleurprofielen van de camera en lightroom geeft je de mogelijkheid om deze ook toe te passen op je foto’s in lightroom. Je kan een profiel kiezen die alle kleuren anders behandelt. Het zijn een soort van filters voor je foto. Het kan je bijvoorbeeld al een eerste aanzet geven voor het soort foto wat je hebt genomen. Er zijn bijvoorbeeld instellingen voor portret en landschap.

Witbalans (WB)

Nu beginnen we met het echte bewerken van de foto’s. Bij de witbalans kan je aangeven wat voor licht er was. Was het bijvoorbeeld bewolkt toen je de foto nam, is het met een flits genomen of stond je in de felle zon. De camera probeert een neutrale kleur te kiezen om te bepalen hoe de kleuren er uit moeten komen te zien. Soms klopt deze niet en kan je hem hier aanpassen. Je kan er een kiezen uit het keuzelijstje, maar je kan ook de pipet (sneltoets W) gebruiken door op een neutrale kleur in je foto te klikken.

lightroom temperatuur kleurtint witbalans

Temperatuur

Nadat je de witbalans aangepast hebt zul je ook zien dat de temperatuur en misschien ook de kleurtint is aangepast en je foto een stukje blauwer of oranje geworden is. Dit komt doordat lightroom de temperatuur van je foto aangepast heeft. Het schuifje loopt van blauw (koude kleuren en lager getal) naar oranje (warmere kleur en hoger getal). Je kan hiermee je foto een andere gevoel meegeven bijvoorbeeld van een winters naar een zomers gevoel. Hieronder zie je een voorbeeld hiervan.

Contrast

Contrast geeft aan wat het verschil tussen de lichte en donkere tinten zijn. Als je het schuifje naar links doet dan worden den lichte delen donkerder en de donkere delen lichter. Haal je hem naar rechts dan worden de donkere delen donkerder en de lichte lichter. Als je te ver gaat dan wil het nog wel eens voorkomen dat er details verloren gaan in de lichte of de donkere gedeeltes van je foto. Let dus goed op met het gebruik hiervan.

Hieronder is de schuif naar beide extremen geschoven, maar het geeft wel een goed beeld met wat er mee mogelijk is.

De volgende vier schuiven zijn de krachtigste die je in lightroom kan vinden. Je kan hier de donkere delen van je foto lichter maken en de lichte delen donkerder zonder de hele foto aan te passen. Dus als je een gedeelte van je foto te donker is kan je de details weer terug halen en alles laten zien wat er was.

Hooglichten

We beginnen met de hooglichten. Deze passen de lichte tinten in je foto aan, maar niet het wit. Als je een foto neemt van een landschap gebeurt het wel eens dat de wolken niet meer zichtbaar zijn en helemaal wit zijn. Meestal kan je de details hiervan terughalen met de hooglichten schuif. Zoals je hieronder ziet past de hooglichten schuif alleen de lichtste gedeeltes aan en haal je op die manier details uit de wolken terug.

Schaduw

Wat de hooglichten met de lichtste kleuren doet, doet de schaduw met de donkere kleuren. Het lukt niet altijd om de juiste belichting te krijgen en zijn sommige delen onderbelicht. Om de lucht er goed op te krijgen had ik gekozen om de belichting daar op in te stellen. Helaas was daardoor de rotsen en de bomen niet meer goed zichtbaar. Gelukkig waren de details goed terug te halen in lightroom. Als ik hiervoor de belichtingsschuif had gebruikt dan was alles lichter geworden en waren de details van de wolken weg.

Witte tinten

De witte schuif heeft alleen invloed op het lichtste gedeelte, maar zorgt ervoor dat er geen informatie verloren gaat. Je maakt het niet helemaal wit. Met de witte tinten schuif kan je dit wel doen. Met de hooglichten schuif haal je details terug in de lichte gedeeltes en met de witte schuif bepaal je het lichtste punt. Door de alt toest (option op een mac) ingedrukt te houden en met de witte schuif te bewegen kan je zien welk punt helemaal wit is. De foto wordt dan zwart en als je hem naar rechts haalt zie je witte vlekken verschijnen, dit zijn dan de plekken die helemaal wit zijn, en dus geen extra informatie meer bevatten.

Zwartte tinten

Voor de zwartte tinten schuif geldt hetzelfde als voor de witte schuif, maar dan voor de donkere kleuren. Het kunstje met de alt (of option op de mac) werkt hier ook maar dan de andere kant op. De foto wordt wit en als je de schuif naar rechts haalt zie je zwarte vlekken verschijnen die helemaal zwart zijn.

Helderheid

De helderheid zorgt ervoor dat het contrast tussen lichte en donkere stukken die direct naast elkaar zitten groter wordt. Zo kan je textuur in onderwerpen mooi naar voren laten komen, of als je het verminderd iets egaler maken. Bij een landschap met veel rotsen kan je hier extra nadruk op leggen door de helderheid te verhogen. Als je dit bij een portret doet komen imperfecties meer naar voren. Om een huid er egaler uit te laten zien kan je dus de helderheid iets naar beneden halen. Wees wel een beetje voorzichtig met deze schuif, al je er teveel mee doet krijg je al heel snel een heel onnatuurlijke foto.

Nevel verwijderen

Soms heb je een foto waar je een soort mist hebt hangen en waar de kleuren en contrast niet helemaal goed uitkomen. In dit soort foto’s kan je de functie nevel verwijderen goed gebruiken. Dit zie je vaak bij landschappen gebeuren dat de achtergrond een beetje grijs en grauw wordt. Je verliest de details in de achtergrond. Soms wil je ook juist iets meer mist toevoegen om een beetje een mysterieus beeld te creëren. Dan kan je deze schuif natuurlijk ook gebruiken, maar dan door de schuif naar links te halen. Hieronder zie je het effect wat nevel verwijderen heeft op een landschap.

Levendigheid

We krijgen nu de twee laatste schijfjes op het basis paneel. Beide doen hetzelfde, maar net iets anders. Ze maken beide de kleuren feller. Levendigheid past de kleuren iets minder aan dan de verzadiging. Het probeert de kleuren wat natuurlijker te houden. Met portretten is dit ook goed te merken. Levendigheid probeert de kleuren die dicht bij huiskleuren liggen minder aan te passen. Levendigheid werkt meestal met de kleuren die in het midden zitten en niet de extremen.

Verzadiging

Net als bij de levendigheid past verzadiging ook de kleuren aan. Maar deze werkt wel door in de extremen. Het let niet zo op de huidskleur, maar past alles aan. Dus als je een landschap hebt en je wilt daar kleuren aanpassen die je niet goed kan bewerken met de levendigheid kan je de verzadiging gebruiken. Doordat het alles aan past is het, in tegenstelling tot levendigheid, met de verzadiging ook mogelijk om alle kleur uit een foto te halen. Beide schuifjes zorgen voor meer felle kleuren.

Tot zover

Dit is de eerste info over het basis van lightroom en het bewerken van de foto’s. Elk onderdeel van wat hierboven besproken staat heeft allerlei mogelijkheden om ze toe te passen. Om heel erg in detail te gaan en overal voorbeelden van te laten zien zou veel te veel zijn. Lees ook zeker de extra artikelen over het nabewerken om meer info te vinden over wat je precies wil doen, of volg een cursus zodat je het ook meteen toe kan passen en nog meer leert!

1 reactie

Rob 19 september 2021 at 20:56

Leuke en zeker nuttige uitleg over Lightroom .

reageer

Laat een reactie achter