Image default

Controleer je compositie in lightroom

Compositie en nabewerking zijn niet dingen die vaak samen hoort. Toch kan je met lightroom controleren of je de compositie regels een beetje gevolgd hebt. Ik wist niet direct dat deze optie erin zat, maar nu ik hem ken gebruik ik hem regelmatig. Met deze optie kan je snel controleren of je compositie in lightroom voldoet aan 5 verschillende compositie regels.

De ontdekking

Ik gebruik lightroom al een tijdje, maar kwam laatst toch achter een extra optie. Met lightroom kan je een “afbeelding” over je foto heen leggen om te controleren of je foto aan compositieregels voldoet. Dit activeer je door op de bijsnijden knop te drukken die net onder de histogram staat, door naar het menu gereedschappen – Uitsnijden te gaan of door op de letter “R” te drukken.

Deze afbeeldingen kan je ook draaien om ze beter op je foto aan te laten sluiten. Je laat ze draaien door op de letter “O” te drukken.

compositie in lightroom interface

De compositie in lightroom afbeeldingen

Er zijn in het totaal 7 afbeeldingen die eroverheen gelegd kunnen worden. We hebben het hier over 5 die je kan gebruiken om je compositie in lightroom te controleren.

  1. De regel van derden Dit is de eerste regel van compositie die de meeste mensen kennen en leren. Het zijn negen gelijke delen. De regel is goed te gebruiken om een balans in je foto te krijgen. Als je bijvoorbeeld de horizon op een van de twee horizontale lijnen zet krijg je meestal een interessantere foto dan wanneer je de horizon precies in het midden zet.
  2. Diagonale lijnen Deze lijkt redelijk op de regel van derden, maar  zorgt voor meer dynamiek. Hij is heel goed te gebruiken in bijvoorbeeld sportfotografie.
  3. Driehoeken Bij de driehoeken wordt de foto verdeeld in driehoeken van verschillende grote, maar in dezelfde verhouding. Waar een driehoek de andere raakt levert meestal een punt op waar de aandacht naar toe gaat. Het levert net als bij de andere punten een aandachtspunt op.
  4. Gulden snede Sommige mensen halen de gulden snede en de regel van derden door elkaar. Dit is heel begrijpelijk, maar er zit toch een klein verschil in. Bij de regel van derden wordt het verdeeld in gelijke vlakken en bij de gulden snede gaat het om de verhoudingen tussen de stukken.
  5. Gouden spiraal De laatste van de regels is de gouden spiraal. Het is eigenlijk een stap verder dan de gulden snede en levert een spiraal op die steeds kleiner wordt. Op het eindpunt zit ook een punt waar de aandacht naartoe gaat.compositie controleren in lightroom

De twee laatste opties

De laatste twee zijn niet voor het controleren van compositie. Wat deze laatste twee aangeven zijn beeldverhouding en een raster. Het raster is niet echt te gebruiken voor de compositie, maar wel om te zien of er bepaalde onderdelen scheef staan of dat er veel vertekening is.

De optie voor beeldverhouding geeft je een beeld hoe je foto er uit zou zien als je het af gaat drukken bijvoorbeeld. Vaak als je een foto af laat drukken is dit in een beeldverhouding van 2*3 (bijvoorbeeld 10*15 cm). Je kan dus al van te voren zien welk gedeelte van je foto er af zou vallen en dan eventueel iets schuiven met je uitsnede om dit te voorkomen.

Een waarschuwing

Het is niet de bedoeling dat je nu met deze afbeeldingen al je foto’s bij gaat snijden om maar aan de regels te voldoen. Het zijn alleen maar hulplijnen en het kan je ook helpen om beter te begrijpen waarom sommige foto’s meer aanspreken dan anderen.

Tot slot

Nu je weet hoe je je foto’s kan controleren op compositie in lightroom kan je ook al meer na gaan denken over hoe je bepaalde regels toe kan passen als je de foto’s neemt. In verschillende artikelen over compositie kan je meer leren over de verschillende regels en wanneer welke werkt.

Laat een reactie achter