Image default

Wat doet de camera stand op mijn toestel?

Op de meeste camera’s heb je een mogelijkheid om de camera stand aan te passen. In de verschillende standen bepaal jij wat de camera mag en wat jij zelf wil doen. Maar wat betekent elke stand en wat kan je er mee? Moet ik volledig handmatig fotograferen om alles uit mijn camera te halen?

De camera stand is er zodat je zelf kan bepalen wat de camera mag en wat jij bepaalt. Je kan bijvoorbeeld zelf bepalen of je de sluitertijd of het diafragma wil aanpassen. Je helpt de camera daardoor met het maken van de juiste keuzes. Het is een goed startpunt om je camera beter te leren kennen. Dit komt doordat je bepaalt welke onderdelen je wilt leren.

Auto stand

Als je een nieuwe camera uit de doos haalt staat hij in de auto stand. Dit is de stand waarin de camera alles voor je bepaalt. Je hoeft zelf alleen nog maar de camera ergens op te richten en af te drukken. De camera weet niet precies wat je bedoeld en zal hij gaan gokken wat je wil. Vaak met een ander resultaat dan jij in gedachte had. Het kan dus gebeuren dat bijvoorbeeld de flitser onverwacht afgaat als hij vindt dat het te donker is. Deze camera stand is goed voor een snelle foto. Als je toch meer uit je camera wil halen moet je toch naar een van de andere standen kijken.

camera stand op auto voor de foto

Scene stand

Dit zijn de standen met de verschillende plaatjes. Een bloem, sporter, bergen of hoofd bijvoorbeeld. Als je de camera in een van deze standen zet vertel je de camera al iets meer over wat je wil gaan doen, maar neemt hij nog steeds de meeste beslissingen. Zo neemt hij bijvoorbeeld een snellere sluitertijd bij de sporter, of een grotere opening in de portret stand om de achtergrond te vervagen.

scene stand op de camera

P stand

De eerste camera stand waar je mee kan beginnen is de letter P. De P of programma stand is eigenlijk nog steeds een automatische stand. Hierin bepaal jij nog niet heel veel maar het is een stap naar controle. In deze stand kan je zelf veranderingen aanbrengen in sluitertijd of diafragma en de camera past daarna de andere aan. De camera schakelt daarna terug naar de sluitertijd en diafragma die hij denkt dat het beste is. Je kan dus niet de sluitertijd vastzetten en daarna foto’s blijven maken met die instelling.

Een voordeel van P boven Auto is dat de flitser niet elke keer afgaat als de camera denkt dat het te donker aan het worden is. Helaas geeft het je nog niet veel controle over de camera, maar het is een eerste stap.

S (of Tv) stand

De camera stand die ik het makkelijkste te leren vind is de S of Tv stand. Deze stand maakt het mogelijk om zelf de sluitertijd te bepalen en om zo te kiezen of je het onderwerp wil bevriezen of juist beweging wil laten zien in de foto. In deze stand pas je de sluitertijd aan maar laat je de camera nog steeds het diafragma bepalen om de juiste belichting op de foto te krijgen. Deze stand is goed te gebruiken voor als je een sportwedstrijd vast wil leggen of een waterval wil vervagen. Je kiest er dus voor om het moment vast te leggen of de beweging te laten zien.

snelle sluitertijd het bevriezen van de tijd en het onderwerp

A stand

De A in deze stand staat voor aperture of in het Nederlands diafragma. In deze stand bepaal jij hoe groot de opening van de lens moet zijn. De opening van de lens bepaalt hoeveel licht op je sensor kan vallen. Door de opening groot te maken valt er veel licht op. Hierdoor krijg je ook een effect wat scherptediepte heet. De voorgrond is bijvoorbeeld scherp en de achtergrond vervaagt. Bij een portret wil je bijvoorbeeld een grote opening zodat de achtergrond vervaagt en de aandacht op de ogen ligt. Bij een landschap maak je de opening klein waardoor de voorgrond en de achtergrond helemaal scherp zijn. Deze stand gebruik je dus als je de aandacht op een bepaald voorwerp wil leggen en de rest wil vervagen, of als je juist alles in de foto scherp wil hebben zoals bij een landschap.

Aperture kleine scherptediepte door het diafragma

M stand

De laatste stand is de M stand hierin stel je zelf alles handmatig in dus de sluitertijd en diafragma. Je hebt de volledige controle over camera en de camera zal geen instellingen veranderen die jij niet wil. In deze stand heb je dus de meeste vrijheid. Het kost meer tijd om de juiste instellingen te krijgen. Soms heb je de luxe niet van veel tijd en is het lastig alles zelf in te stellen. Mensen denken wel eens dat professionele fotografen alles handmatig instellen, maar dat is niet waar. Vaak kiezen ze ook een camera stand als de A of S stand.

stand met een groot diafragma

Welke camera stand moet ik nemen?

Heb je zelf een idee wat je vast wil gaan leggen? Kies dan de camera stand die erbij past. Moet je een snelle sluitertijd, neem dan de S stand. Wil je spelen met de scherptediepte? Dan kies je de A stand. Het is dus erg afhankelijk van wat je wil vastleggen en hoe bekend je met de camera bent. Wil je meer weten over de opties die de het je geeft, neem dan een kijkje bij de artikelen over sluitertijd of diafragma bijvoorbeeld. Kijk zeker ook even naar de uitleg over de belichtingsdriehoek.

Laat een reactie achter